News


internal, Date: July / 2015

„Аосиа“ ООД има удоволствието да ви покани да станете част от уникално по рода си събитие

Уникална по рода си Сфера на здравната грижа изграждат в центъра на София

Телемедицина – уникална по рода си за Европа цялостна система за отдалечена медицинска диагностика и управление на медицинската практика беше създадена от Аосиа България. За да се демонстира защо е нужна телемедицината в България, Аосиа ще изгради Сфера на здравната грижа в Градската градинка в София в близост до БНБ и Народното събрание. Тя ще стои там 4 дни (14.07.2015 г. – 17.07.2015 г.) като всеки желаещ ще има възможността да бъде прегледан от водещи лекари по метода на телемедицината напълно безплатно.

Системата за телемедицината от Аосиа е не просто видеоконферентна връзка или телемост, а продукт от ново поколение, благодарение на който Аосиа бе наградена за най-иновативна компания през 2014 г. в Лас Вегас, САЩ, благодарение на реализацията на проекта в Сити Клиник, София.

Телемедицина представлява революционен метод за подобряване диагностицирането и оказване на медицинска помощ. Причините за предоставяне на отдалечена медицинска диагностика са базирани на следните предизвикателства в сферата на здравеопазването:

 • застаряване на населението – по прогнози, публикувани от Европейската комисия, делът на възрастните хора (над 65 г.) и на много възрастните хора (над 80 г.) в Европейския съюз се очаква да нарасне съответно от 17,4% през 2010 г. на 30% през 2060 г. и от 4,7% през 2010 г. на 12,1% през 2016 г.;
 • повишаване на заболеваемостта от хронични заболявания, които изискват системни прегледи;
 • отсъствието на медицинска помощ в редица селски и други отдалечени райони;
 • постоянен ръст на разходите за здравеопазване – при дял от 5,9% от БВП в страните от ЕС през 1990 г., през 2010 г. те са вече 7,2 %, а очакванията са да достигнат 8,5% от БВП през 2060 г. В САЩ разходите за здравеопазване са дори по-големи, като от 13,8% от БВП през 2000 г. през 2013 г. те достигат вече 17,4%, по данни на BCC Research.
Уникалността на модела и неговатава иновативност се градят на някои от следните модули, а именно:
 • Модул 1: Система за дистанционна видеодиагностика
 • Модул 2: Система за извършване на медицински преглед от отдалечена локация
 • Модул 3: Пул от специалисти във всяка област от медицината
 • Модул 4: Система за сигурност на информацията
 • Модул 5: Виртуалната десктоп инфраструктура (VDI)
 • Модул 7: Интегрирана информационна система

Ползите и нуждите от такъв тип решение за населението на България, ще бъдат демонстрирани именно в Сферата на здравната грижа (Sphere of Care) в Градската градинка на София. За да можем да направим възможно повече отдалечени медицински прегледи от водещи специалисти, както и нашите партньори да имат своето присъствие в тази топ локация, Сферата ще бъде ситуирана там цели 5 дни (13.07.2015 г. – 17.07.2015 г.). Осен това, ще организираме официален коктейл, по време на който, съвместно с нашите партньори, ще направим представяне на дейностите, които извършваме.

Какво всъщност ще се прави в Сферата на здравната грижа ?
 • Посредством системата за Телемедицина ще бъде дадена възможност на всеки желаещ, да бъде прегледан от топ специалисти – лекари от Сити Клиник и УМБАЛ „Александровска“.
 • По време на организираните медицински прегледи ще присъства и медицинска сестра, която ще се грижи за правилното поставяне на съответните устройства по време на самия преглед.
 • Лекарите ще извършват медицнски прегледи в реално време с всички необходими за целта устройства (ЕКГ, ехограф, стетоскоп и т.н.), както и ще наблюдават пациента си в 1080px резолюция;
 • очакват се около 100 души официални гости по време на коктейла. Отделно поканени са и Министърът на здравеопазването, заместник-министрите на здравеопазването, както и водещи медии – bTV, NOVA, Medical News, Bulgaria on Air и др.
Официален медиен партньор на събитието: Medical News
Графикът за прегледи в “Sphere of Care” вижте тук.
Официалната покана за събитието, можете да видите тук.

Ето как ще изглежда Сферата на здравната грижа: